Novosti

Objava presude za ratni zločin

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 19.09.2016.godine, objavljena je presuda kojom su optuženi S.K i S.R. proglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1., u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pa ih sud uz primjenu istog zakonskog propisa, te članove 38.,42. stav 1. i 2. člana 43. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od po tri godine.

Optuženi su proglašeni krivim jer su za vrijeme oružanog sukoba, koji se u vremenu od prve polovine aprila 1992. godine, pa najkasnije do kraja novembra 1995. godine, odvijao na prostoru Bosne i Hercegovine, kršeći pravila međunarodnog prava, lišili života jedno civilno lice.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 19.09.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi T. G. proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 354. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa sud optuženog, na osnovu navedene zakonske odredbe i uz primjenu člana 32. stav 1. i člana 33. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na osnovu člana 108. stav 1. i 3. Zakona o krivičnom postupku (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 53/12) optuženi se obavezuje da oštećenoj Republici Srpskoj na račun budžeta, na ime imovinsko-pravnog zahtjeva, isplati iznos od 264.297,40 KM, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Imenovana nova portparolka Okružnog suda u Banjaluci

U Okružnom sudu u Banjaluci od 01.09.2016. godine počela je sa radom portparolka Neda Spasojević. Sve zahtjeve za informacije ubuduće možete slati pismenim putem, odnosno službenim e-mejlom, na e-mejl adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Obavjest za stranke - Sedmica sudske nagodbe

 

Ovim putem želimo da Vas informišemo o provođenju aktivnosti "Sedmice sudske nagodbe" u Okružnom sudu u Banjaluci.

Na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u svim prvostepenim i drugostepenim  sudovima u Bosni i Hercegovini organizuje se provođenje aktivnosti "Sedmice sudske nagodbe".

Period implementacije aktivnosti je 01. - 17. oktobar 2016.godine.

Cilj organizovanja "Sedmica sudske nagodbe" jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka, te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

 

Opširnije...

Produženje pritvora

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 16.8.2016. godine, produžen je pritvor prema optuženom Radanu Vekiću, nakon što je protiv istog dana 16.8.2016. godine potvrđena optužnica, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1) Krivičnog zakona Republike Srpske i razloga za pritvor iz člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, tako da mu pritvor može trajati nakon potvrđivanja optužnice do izricanja prvostepene presude, a najduže tri godine, uz obaveznu kontrolu opravdanosti pritvora koja će se vršiti svakih dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg  rješenja o pritvoru.

Određivanje pritvora

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 20.7.2016. godine, određen je pritvor prema osumnjičenom Goranu Vučkoviću zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana 149. stav 1. tačka 2. u vezi sa članom 20. Krivičnog zakona Republike Srpske i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stav 1. istog zakona, te razloga za pritvor iz člana 197. stav 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Prema osumnjičenom pritvor može trajati najduže 1 mjesec, računajući od dana lišenja slobode, to jest najduže do 17.8.2016. godine.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 14.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Milan Vukomanović proglašen krivim zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci. Optuženom je izrečena i mjera bezbjednosti - zabrana upravljanja motornim vozilom ''B'' kategorije u trajanju od 1 godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja mjere.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 14.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Vladimir Drinić oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 3. Krivičnog zakona Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije dokazano da je optuženi učinio djela za koja je optužen.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 11.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Mirhad Mahmutagić proglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine, dok je optuženi Anđelko Čavlović oslobođen od optužbe da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa optuženim Mirhadom Mahmutagićem počinio produženo krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije dokazano da je optuženi učinio djelo za koje je optužen.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, 5.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Goran Suvara proglašen krivim za pet krivičnih djela teški slučaj razbojničke krađe i razbojništva iz člana 151. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske - posebni dio u vezi sa članom 150 istog zakona, pa su optuženom Goranu Suvari, za svako krivično djelo, utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 2 godine i 6 mjeseci i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina. Optuženom Goranu Suvari se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 7.4.2016. godine, pa nadalje, dok isti bude trajao.

Strana 8 od 29

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>