Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 14.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Vladimir Drinić oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 3. Krivičnog zakona Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije dokazano da je optuženi učinio djela za koja je optužen.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 11.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Mirhad Mahmutagić proglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine, dok je optuženi Anđelko Čavlović oslobođen od optužbe da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa optuženim Mirhadom Mahmutagićem počinio produženo krivično djelo teška krađa iz člana 232. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije dokazano da je optuženi učinio djelo za koje je optužen.

Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, 5.7.2016. godine, objavljena je presuda kojom je optuženi Goran Suvara proglašen krivim za pet krivičnih djela teški slučaj razbojničke krađe i razbojništva iz člana 151. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske - posebni dio u vezi sa članom 150 istog zakona, pa su optuženom Goranu Suvari, za svako krivično djelo, utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 2 godine i 6 mjeseci i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina. Optuženom Goranu Suvari se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 7.4.2016. godine, pa nadalje, dok isti bude trajao.

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora

U Okružnom sudu u Banjaluci, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Dragana Radakovića zbog krivičnog djela iznude u pokušaju iz člana 242. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, dana 29.06.2016. godine, odbijen je kao neosnovan prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom Draganu Radakoviću Okružnog tužilaštva Banjaluka, iz razloga što je neosnovan prijedlog za određivanje pritvora po osnovu razloga iz člana 197. stav 1. tačka v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, to jest što ne postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, dovršiti pokušano krivično djelo ili učiniti djelo kojim prijeti.

Odgoda glavnog pretresa

U krivičnom predmetu protiv optuženih Vladana Malića i drugih, glavni pretresi zakazani u dane 01.07.2016. godine i 11.07.2016. godine neće biti održani, jer je Republičko tužilaštvo dostavilo ovom sudu zahtjev za odgodu glavnih pretresa, u kojem je navedeno da dana 01.07.2016. godine stupa na snagu Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (''Službeni glasnik Republike Srpske'' broj 39/16), a pred Okružnim sudom u Banjaluci se vodi više glavnih pretresa po optužnicama Specijalnog tužilaštva među kojima je i predmet protiv optuženih Vladan Malić i drugi. U zahtjevu se dalje navodi da dana 30.06.2016. godine prestaje sa radom Specijalno tužilaštvo, te tužioci tog tužilaštva nakon tog datuma više ne mogu zastupati optužnice pred Posebnim odjeljenjem Okružnog suda u Banjaluci, a prelaznim i završnim odredbama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, članom 27. stav 4. je predviđeno da Glavni republički tužilac predmete Specijalnog tužilaštva dostavlja nadležnim tužilaštvima na postupanje, a predmete iz člana 13. tog zakona dostavlja Posebnom odjeljenju pri Republičkom tužilaštvu. S tim u vezi, u zahtjevu se navodi da Posebno odjeljenje još nije formirano, odnosno nisu imenovani tužioci za popunu istog, jer konkursna procedura još nije završena, a za popunu Posebnog odjeljenja iz reda ostalih republičkih tužilaca je potreban prijedlog Specijalnog tužioca, koji još nije imenovan, pa popunjavanje Posebnog odjeljenja nije bilo moguće izvršiti.   

Strana 20 od 61

<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>