Objava presude

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 10.10.2016. godine, objavljena je presuda, kojom se optuženi G.S. proglašava krivim zbog krivičnog djela razbojništvo iz člana 233. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 23. Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Određivanje pritvora

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 03.10.2016. godine, određen je pritvor osumnjičenom M.G. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo silovanja iz člana 193. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske i razloga iz člana 197. stav 1. tačka v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, koji može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana i časa lišenja slobode,tako da pritvor prema osumnjičenom može trajati najduže do 01.11.2016. godine, do 11 časova.

Lažna dojava o bombi u Okružnom sudu u Banjaluci

Zaposleni u Okružnom sudu u Banjaluci danas su bili evakuisani zbog lažne dojave o bombi postavljenoj u zgradi Suda. Nepoznati muškarac pozvao je, u 11 i 30 časova, centralu Okružnog suda u Banjaluci i prijavio da je na drugom spratu zgrade postavljena bomba koja će, kako je rekao, eksplodirati za 20 minuta. Službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka, koji se nalazi preko puta zgrade suda, odmah su intervenisali, a osim radnika, evakuisan je i jedan pritvorenik koji se nalazio u pritvorskoj jedinici Suda. Policija je evakuisala i objekte u neposrednoj blizini i privremeno obustavila saobraćaj. Nakon protiv-diverzionog pregleda, koji su obavili pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka, a koji je trajao nešto više od jednog časa, ustanovljeno je da je dojava bila lažna.

 

Odluka o prijedlogu za određivanje pritvora

Okružni sud u Banjaluci odbio je prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka za određivanje pritvora prema osumnjičenom Ž.K. zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela razbojništva iz člana 233. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske kao neosnovan, jer nisu ispunjeni uslovi za određivanje pritvora propisani članom 197. stav. 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (Službeni Glasnik Republike Srpske, broj 53/12).

Objava presude za ratni zločin

U Okružnom sudu u Banjaluci, dana 19.09.2016.godine, objavljena je presuda kojom su optuženi S.K i S.R. proglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1., u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pa ih sud uz primjenu istog zakonskog propisa, te članove 38.,42. stav 1. i 2. člana 43. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od po tri godine.

Optuženi su proglašeni krivim jer su za vrijeme oružanog sukoba, koji se u vremenu od prve polovine aprila 1992. godine, pa najkasnije do kraja novembra 1995. godine, odvijao na prostoru Bosne i Hercegovine, kršeći pravila međunarodnog prava, lišili života jedno civilno lice.

Strana 18 od 62

<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>