RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 19.03.2018. godine objavio presudu kojom je optuženi D.K. oglašen krivim zbog krivičnog djela ubistvo na mah iz člana 126. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa ga sud, uz primjenu istog zakonskog propisa i propisa iz člana 42, 43, 46, 53. i 54. stav 1. tačka 5.istog zakona, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Istom presudom optuženom je, na osnovu člana 59. Krivičnog zakonika Republike Srpske, u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 08.12.2017. godine do 08.01.2018. godine.

Na osnovu člana 82. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je izričena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta i to: kuhinjski nož sa drvenom drškom ukupne dužine 25 cm, dužine oštrice 12 cm, a koji predmet je korišten prilikom izvršenja krivičnog djela, te je odlučeno da će o daljem egzistiranju mjera zabrane sud odlučiti posebnim rješenjem.

Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni je sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućen na parnicu.

Sedmice sudske nagodbe

OBAVIJEST ZA STRANKE

 

„Sedmice sudske nagodbe“

Poštovani,

Ovim putem želimo da Vas informišemo o provođenju aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“ u našem Sudu.

Na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH organizuje se provođenje aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“.

Opširnije...

ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je dana 14.03.2018. godine odredio pritvor prema osumnjičenom Ć.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz člana 333. stav 3. u vezi sa krivičnim djelom pokušaj teškog ubistva iz člana 125. stav 1. tačka 8) u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 306. stav 3. u vezi sa stavom 1. i 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pritvor se određuje iz pritvorskih razloga propisanih u članu 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, koji pritvor se ima računati počev od časa lišenja slobode, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 13.04.2018. godine.

PRODUŽENJE PRITVORA

Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala od 13.03.2018. godine, produžen je pritvor osumnjičenom A.V. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 383 a) stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske, u vezi sa krivičnim djelom teška krađa iz člana 232. stav 1. tačka 1) i stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske i krivičnim djelom razbojništvo iz člana 233. stav 2. u vezi sa stavom 1. istog zakona, koji mu je određen rješenjem ovog suda od 10.01.2017. godine, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 14.04.2018. godine.

Pritvor se produžava zbog pritvorskog osnova iz člana 197. stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Određivanje pritvora

Okružni sud u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, je dana 12.03.2018. godine odredio pritvor prema osumnjičenom H.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana 125. stav 1. tačka 8. Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa članom 22. istog zakona, u sticaju sa krivičnim djelima prinuda iz člana 141. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pritvor je određen iz pritvorskih razloga propisanih članom 197. stav 1. tačka a), b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, koji pritvor se ima računati počev od časa lišenja slobode, tako da pritvor može trajati najduže do 10.04.2018. godine. 

Strana 12 od 76

<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>